شماره 237 ماهنامه نجوم منتشر شد
کشف بزرگ جنوبگان
کمی پیش از پایان سال 92 رصدهای انجام شده با تلسکوپ بایسپ2 روی قطبش تابش ریزموج زمینه، نشانههایی از این امواج را آشکار کرد که منجمان را با دادههای جدیدی روبهرو کرد که شاهد مستقیمی برای تورم کیهانی هستند. سیما قاسمی در تازههای این شماره از این کشف مهم گفته است.
سناریوی تورم
سرشت کوانتومی جهان اولیه و مدل تورم از موضوعات بحثبرانگیز کیهانشناسی از قرن گذشته تاکنون هستند. قرن بیستم میلادی و ابتدای قرن حاضر را میتوان دوران شکوفایی علم کیهانشناسی دانست و حجم دادههایی که در طول موجهای گوناگون از کیهان به دست میآیند با آهنگ خیرهکنندهای اضافه میشود. صدرا جزایری نظریه انبساط عالم و مدل تورمی را در این مقاله به زبانی ساده مطرح کرده است.
همنوعخواری کهکشانها
در کل پهنهی گیتی، بزرگترین رویدادی که میتوان نام آن را برخورد گذاشت، برخورد کهکشانها با یکدیگر است. هرچند جنس این برخوردها با برخوردهای متداولی مثل تصادف دو خودرو در خیابان بسیار متفاوت است، اثر زیادی روی سیر تحولی کهکشانها میگذارد و آیندهای متفاوت برای آنها رقم میزند. پیمان اکبرنیا نقش برخوردهای کهکشانی در تحول کهکشانها را در مقاله خود بررسی کرده است.
من معلم هستم
در روزگاری که پیوسته ساختمانهای قدیمی و خوشساخت جای خود را به برجهای بی حساب و کتاب داده است، خوشبختانه گنبد نقرهای رصدخانه هنوز بر بام ساختمان قدیمی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در محلهی زعفرانیه تهران پابرجاست. رصدخانه زعفرانیه امسال 25ساله میشود! گفتوگوی سیاوش صفاریانپور با محمدرضا نوروزی در آستانهی 25 سالگی رصدخانه زعفرانیه را در این شماره ماهنامه نجوم دنبال کنید.
شکار کوههای سرگردان
در این شماره ماهنامه نجوم صفحه دیجیتال به معرفی نرمافزاری برای جستوجوی سیارکها پرداخته است. جنبش ایرانی جستوجوی سیارک برای نخستینبار در سال 1393 در کشور برگزار خواهد شد. در این مقاله علی صدیقی و بهنوش مسکوب ما را با چگونگی نصب و کارکرد نرمافزار استرومتریکا (Astrometrica) و محیط این نرمافزار برای پیدا کردن سیارکهای جدید آشنا میکنند.